8/12/12

Τομάτες εναντίον κατάθλιψης,


Τομάτες εναντίον κατάθλιψης

Οι ζουμερές τοματούλες φαίνεται πως ανεβάζουν τη διάθεση, σύμφωνα με κινέζους και ιάπωνες επιστήμονες


Ειρήνη Βενιού 

Η κατανάλωσή τους μερικές φορές την εβδομάδα περιορίζει τη μελαγχολία,

Λονδίνο 
Την τιμητική τους φαίνεται ότι έχουν οι ταπεινές τοματούλες, καθώς, σύμφωνα με ευρήματα κινέζων και ιαπώνων επιστημόνων, η κατανάλωσή τους μερικές φορές την εβδομάδα μειώνει κατά 50% την πιθανότητα κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα που σχετίζονταν με τη νοητική υγεία και τις διατροφικές συνήθειες  σχεδόν 1.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 70 ετών και άνω.

Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης τους, που παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Affective Disorders», όσοι από τους συμμετέχοντες έτρωγαν τομάτες 2-6 φορές την εβδομάδα είχαν κατά 46% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη συγκριτικά με όσους τις κατανάλωναν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα. Η καθημερινή κατανάλωση τομάτας έδειξε να «ρίχνει» τον κίνδυνο κατά 52%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση άλλων φρούτων και λαχανικών δεν συνοδευόταν από παρόμοια οφέλη ως προς την ψυχική ισορροπία. Λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν οι τομάτες είναι γνωστές για τα προστατευτικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία. Αποτελούν μια πολύ καλή πηγή λυκοπενίου, το οποίο χαρίζει σε εκείνες το κόκκινο χρώμα τους και σε εμάς προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη και κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων. 

«Από τα ευρήματα προκύπτει ότι μια διατροφή πλούσια σε τομάτες μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε παρόμοια δράση κατά την κατανάλωση άλλων φρούτων και λαχανικών» αναφέρουν οι ειδικοί στη δημοσίευσή τους.

Αναδημοσιευσα Από Βημα

Greecelands

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές προσπαθούν να διατηρούν αυτή την ιστοσελίδα καθαρή από μεμπτό περιεχόμενο επεμβαίνοντας και ενίοτε διαγράφοντάς το. Γι' αυτό αποδέχεστε πως ό,τι αναρτάται εκφράζει μόνο τον δημιουργό του άρθρου και όχι την άποψη των διαχειριστών και δεν φέρουν καμία ευθύνη γι' αυτά. Εάν τα links του άρθρου αντιστοιχούν σε CD μουσικής/DVD ταινιών/ προγράμματα, αυτά προσφέρονται αποκλειστικά για την ενημέρωσή σας. Αφού τα δοκιμάσετε πρέπει άμεσα να προβείτε στην διαγραφή τους και στην αγορά των πρωτοτύπων.