22/5/12

Να γιατι ο Π.Καμμένος θέλει την Κεντρ.Τράπεζα της Ελλάδος κρατική

«Είναι παράλογο να λες ότι η χώρα μου μπορεί να εκδώσει 30 εκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα και όχι 30 εκατομμύρια σε χρήμα. Και τα δυο είναι υποσχέσεις πληρωμής. Η πρώτη παχαίνει τους τοκογλύφους ενώ η δεύτερη βοηθάει τους ανθρώπους.»
ΤΟΜΑΣ ΕΝΤΙΣΟΝ
 
Γράφει ο Σωτήρης Μπουζιώτας.
Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο πολύ ακούμε η διαβάζουμε για το Τραπεζικό Σύστημα, καθώς και για το ρόλο των Τραπεζών στην Οικονομική κρίση.
Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσω να φτιάξω το πολύπλοκο παζλ του Τραπεζικού Συστήματος να εξηγήσω το ρόλο αυτών των οργανισμών στην οικονομική διαδικασία, να αναλύσω και να εξηγήσω το μηχανισμό του, τον τρόπο παραγωγής κέρδους και γενικότερα τον τρόπο λειτουργίας του.
Το έλλειμμα γνώσης και πληροφόρησης που υπάρχει είναι τεράστιο. Έτσι θα ξεκινήσω εξηγώντας το ρόλο των κυριότερων από αυτούς τους Οργανισμούς, δίνοντας πληροφορίες και για το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ποιες είναι αυτές; Τράπεζα της Αγγλίας, Ομοσπονδιακή Αποθεματική Τράπεζα της Αμερικής (F.E.D.), Τράπεζα της Γαλλίας, Τράπεζα της Ιταλίας, Τράπεζα της Γερμανίας, Τράπεζα της Ελλάδος κ.λπ.
Κάθε χώρα του κόσμου έχει την Κεντρική της Τράπεζα.
Η Κεντρική Τράπεζα μιας χώρας έχει σαν αρμοδιότητες μεταξύ άλλων:
Να ασκεί νομισματική πολιτική (ελέγχοντας τη ροή του χρήματος)
Να κατέχει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα και το χρυσό της χώρας.
Να ασκεί εποπτεία στις εμπορικές τράπεζες (π.χ. Εθνική, Άλφα, Πειραιώς κ.λπ. για Ελλάδα)
Έχει το αποκλειστικό προνόμιο της δημιουργίας του νόμιμου χρήματος που κυκλοφορεί σε μια χώρα, ή της εκχώρησης της δημιουργίας αυτού με λογιστική μορφή, σε εμπορικές Τράπεζες, ελέγχοντας τα αποθεματικά τους (Θα εξηγηθεί πως παρακάτω).
Οι παραπάνω αρμοδιότητες των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της Ο.Ν.Ε. έχουν εκχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ισχύουν όμως για όλες τις άλλες χώρες.
Οι Κεντρικές Τράπεζες δανείζουν Κράτη.

περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές προσπαθούν να διατηρούν αυτή την ιστοσελίδα καθαρή από μεμπτό περιεχόμενο επεμβαίνοντας και ενίοτε διαγράφοντάς το. Γι' αυτό αποδέχεστε πως ό,τι αναρτάται εκφράζει μόνο τον δημιουργό του άρθρου και όχι την άποψη των διαχειριστών και δεν φέρουν καμία ευθύνη γι' αυτά. Εάν τα links του άρθρου αντιστοιχούν σε CD μουσικής/DVD ταινιών/ προγράμματα, αυτά προσφέρονται αποκλειστικά για την ενημέρωσή σας. Αφού τα δοκιμάσετε πρέπει άμεσα να προβείτε στην διαγραφή τους και στην αγορά των πρωτοτύπων.