17/4/12

greekddl


Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, θεωρούμε καθήκον να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα. Άλλωστε καλό είναι να ακούγεται και η άλλη πλευρά.

1.Γράφτηκε ότι «συνελήφθησαν οι διαχειριστές και μπήκε λουκέτο στο greekddl».

2.Το greekddl, όμως, είναι ανοικτό, έχει «φωνή» και άποψη και την διαβάζετε αυτήν την στιγμή!

3. Λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε εμείς της διαχείρισης, παρά μόνο όσα δημοσιεύτηκαν. Συνέλαβαν δύο μέλη, τα οποία και άφησαν ελεύθερα επειδή οι κατηγορίες ήταν ανυπόστατες.

4.Μάς κατηγόρησαν για κερδοσκοπία και έκαναν λόγο για «κέρδη που ανέρχονται στα 2 εκατομμύρια ευρώ» (...). Το greekddl δεν ήταν ποτέ κερδοσκοπικό. Οι εισφορές και δωρεές πήγαν για νά καλύψουν τα έξοδα των διακομιστών (σέρβερ). Όποιος θέλει, ας ρωτήσει εταιρείες που φιλοξενούν ιστοτόπους, ας τούς πει πως θέλει φιλοξενία για έναν ιστοτόπο με μισό εκατομμύριο μέλη τα οποία συνεχώς μπαινοβγαίνουν, δημοσιεύουν απόψεις, ανταλλάσσουν μηνύματα και θα πάρει μία ανάλογη απάντηση. Φυσικά, αν ληφθεί υπ’ όψιν πως πρέπει να γίνονται και συνεχείς εφεδρείες για την περίπτωση πτώσης τού συστήματος.

5.To greekddl δεν είχε κέρδος. Ο διαχειριστής δεν έχει παραφουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά ούτε περιουσιακά στοιχεία. Αν ήμασταν κερδοσκόποι, θα τα ΄χαμε μαζέψει και θα ΄χαμε εξαφανιστεί. Αλλά είμαστε εδώ.

6. Για να μπορεί να λειτουργεί και να συντηρείται ένας ιστοτόπος (site) 500.000 χρηστών τα έξοδα είναι μεγάλα. Εκτός από τούς διακομιστέ (servers), υπήρχε και ο downloader ο οποίος χρειαζόταν αναβαθμίσεις συνεχώς. Επομένως, ούτε κερδοσκοπία υπήρξε. Ούτε φοροδιαφυγή υπήρξε. Διότι όταν τα έσοδα απλώς καλύπτουν τα έξοδα, δεν τίθεται θέμα φορολογητέας ύλης. Διότι δεν υπήρχαν κέρδη. Καί πώς θά μπορούσαν νά υπάρξουν, αφού ο ιστοτόπος μας ποτέ δεν είχε ποτέ προνομιούχες (premium) συνδρομές, παρά ήταν δωρεάν προς όλους και η εισφορές προαιρετικές;

7. Όσον αφορά διαφημίσεις καζίνο, αυτό και αν είναι παρατραβηγμένο. Η καταχώρηση ήταν δοκιμαστική και ο φορέας όταν είδε πως δεν είχε ανταπόκριση δεν κατέβαλε ούτε σεντ. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά για να φάει, σιγά μην τα έδινε σε τζόγο. Άλλωστε, η Αθήνα ήταν μέχρι εδώ και μερικούς μήνες γεμάτη αφίσες οι οποίες διαφήμιζαν τέτοιες επιχειρήσεις.

8. Το greekddl ποτέ δεν φιλοξενούσε αρχεία στους διακομιστές (servers) του, παρά μόνο συνδέσμους προς εταιρείες φιλοξενίας οι οποίες λειτουργούσαν και λειτουργούν νομίμως, όπως η rapidshare, mediafire καί οι οποίες ελέγχουν τό αναρτώμενο περιεχόμενο. Επίσης υπήρχε πάντα στην επικοινωνία η επιλογή να ζητήσει κάποιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο την διαγραφή αρχείων τα οποία παραβιάζουν τα πνευματικά του δικαιώματα. Όσες φορές μάς διατυπώθηκε παράπονο, σπεύσαμε χωρίς δισταγμό να διαγράψουμε τα σχετικά θέματα.

9. Τον ιστοτόπο εμείς τον κλείσαμε, με δική μας θέληση και πρωτοβουλία, έτσι ώστε να διαγράψουμε όλους τούς συνδέσμους και να μην αντιμετωπίσουν άδικες κατηγορίες άλλα μέλη μας. Και, όπως βλέπετε, ανοίξαμε πάλι και εδώ είμαστε. Αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε ως μία πλατφόρμα ενημέρωσης, διαλόγου, πληροφόρησης. Σκοπός μας είναι να καλύψουμε το τεράστιο κενό που έχουν αφήσει τα «παραδοσιακά» (...) μέσα ενημέρωσης (...). Σκοπός μας είναι να γίνουμε η φωνή, η ελεύθερη φωνή, των πεντακοσίων χιλιάδων φίλων και μελών μας. Να μπορούν ελεύθερα όλοι να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τις απόψεις τους, να συμμετέχουν σε συζητήσεις, να αναδημοσιεύσουν επίκαιρα ή ενδιαφέροντα θέματα και να τα σχολιάσουν.

10.Το greekddl θα παραμείνει ανοικτό και μη κερδοσκοπικό και όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στα μέλη του. Οι διαφημίσεις που θα υπάρχουν κατά διαστήματα μπαίνουν από την εταιρία φιλοξενίας και θα αποτελούν την κύρια πηγή κάλυψης των εξόδων φιλοξενίας και συντήρησης των διακομιστώv (σερβερ).

11.Ας συνοψίσουμε: Το greekddl λειτουργούσε με εγγεγραμμένα μέλη. Επομένως ήταν και είναι ένα σωματείο. Διέπεται από την περί τα σωματεία νομοθεσία. Σε ένα σωματείο (σύλλογο) επιτρέπεται να δέχεται εισφορές από τα μέλη του ώστε να καλύπτει τα έξοδά του. Επιτρέπεται, επίσης, να καλύπτει τα έξοδά του και από διαφημιστικές καταχωρήσεις στα ηλεκτρονικά του έντυπα. Για παράδειγμα, τω ΙΝΚΑ (ινστιτούτο καταναλωτών) εκδίδει περιοδικό και σε αυτό δέχεται διαφημιστικές καταχωρήσεις διαφόρων εμπορικών επιχειρήσεων. Το ίδιο κάνουν και άλλοι σύλλογοι (σωματεία).

12.Τέλος, το greekddl μπορεί να απευθύνεται σε Ελληνόφωνους, τούτο, όμως, δεν σημαίνει απαραιτήτως πως διέπεται από το Ελληνικό δίκαιο, αφού δεν προκύπτει πως η έδρα του είναι στην Ελλάδα.

13. Όσον αφορά τις ανακριβείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ, τα συμπεράσματα δικά σας. Είναι και η κατάλληλη στιγμή τώρα πριν της εκλογές να γνωρίζετε και ποια ΜΜΕ δεν είναι αξιόπιστα και γράφουν ότι να ΄ναι για να βγάλουν θέμα.

1 σχόλιο:

Οι διαχειριστές προσπαθούν να διατηρούν αυτή την ιστοσελίδα καθαρή από μεμπτό περιεχόμενο επεμβαίνοντας και ενίοτε διαγράφοντάς το. Γι' αυτό αποδέχεστε πως ό,τι αναρτάται εκφράζει μόνο τον δημιουργό του άρθρου και όχι την άποψη των διαχειριστών και δεν φέρουν καμία ευθύνη γι' αυτά. Εάν τα links του άρθρου αντιστοιχούν σε CD μουσικής/DVD ταινιών/ προγράμματα, αυτά προσφέρονται αποκλειστικά για την ενημέρωσή σας. Αφού τα δοκιμάσετε πρέπει άμεσα να προβείτε στην διαγραφή τους και στην αγορά των πρωτοτύπων.