13/4/12

Μπορούν οι πίθηκοι να διαβάσουν;

Μπορούν οι πίθηκοι να διαβάσουν;
Μπαμπουίνοι ξεχωρίζουν λέξεις από ασυνάρτητους συνδυασμούς γραμμάτων σε ένα πρώτο βήμα για την ικανότητα της ανάγνωσης


Οι μπαμπουϊνοι μπορούν να ξεχωρίσουν υπαρκτές λέξεις από ανύπαρκτες. Αν και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ανάγνωση, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι πραγματικά διαβάζουν,

Λαλίνα Φαφούτη,

Διαβάζουν οι πίθηκοι; Σίγουρα όχι, όπως όμως φαίνεται μπορούν να ξεχωρίσουν λέξεις, ανατρέποντας μια βασική θεωρία μας για την ικανότητα της ανάγνωσης. Σε ένα πρωτότυπο πείραμα μπαμπουίνοι έμαθαν να διακρίνουν στην οθόνη του υπολογιστή τις υπαρκτές λέξεις τεσσάρων γραμμάτων στα αγγλικά από τις ανύπαρκτες.

Το επίτευγμα δεν σημαίνει ότι οι πίθηκοι πραγματικά διαβάζουν ή έχουν συναίσθηση του νοήματος των λέξεων που αναγνωρίζουν. Υποδηλώνει όμως ότι η ικανότητα της ανάγνωσης δεν βασίζεται αποκλειστικά στην ικανότητα της ομιλίας, όπως πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές προσπαθούν να διατηρούν αυτή την ιστοσελίδα καθαρή από μεμπτό περιεχόμενο επεμβαίνοντας και ενίοτε διαγράφοντάς το. Γι' αυτό αποδέχεστε πως ό,τι αναρτάται εκφράζει μόνο τον δημιουργό του άρθρου και όχι την άποψη των διαχειριστών και δεν φέρουν καμία ευθύνη γι' αυτά. Εάν τα links του άρθρου αντιστοιχούν σε CD μουσικής/DVD ταινιών/ προγράμματα, αυτά προσφέρονται αποκλειστικά για την ενημέρωσή σας. Αφού τα δοκιμάσετε πρέπει άμεσα να προβείτε στην διαγραφή τους και στην αγορά των πρωτοτύπων.