31/3/12


ΖΩΖΩ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ μία ελληνίδα shouter

Ψάχνοντας στο YouTube έπεσα πάνω σ’ ένα βίντεο του1983hippys, που μου έκανε μιαν εντύπωση. Ο... χίπις έχει απομονώσει δύο τραγούδια με τη Ζωζώ Κυριαζοπούλου έτσι όπως ακούγονται στην ταινία του Νάσου Μπιμπέλα «Γυμνό για Δόλωμα» ή «Αθήνα, Κλοπή της Οδού Σταδίου» (1968), ένα αστυνομικό-κοινωνικό φιλμ με αρκετό γυμνό και με μία ωραία σκηνή, στην αρχή (η διάρρηξη του κοσμηματοπωλείου, μέρα-μεσημέρι, στη Σταδίου).
Η ταινία δεν είναι πολύ γνωστή –παρότι έχει προβληθεί στην τηλεόραση–, όμως το τραγούδι των τίτλων, με τους ωραίους αμοραλιστικούς στίχους για τα… πενηντάρικα και τα χιλιάρικα, κάτι μου θυμίζει (εκτός ταινίας εννοώ), κάπου το έχω ξανακούσει· παρότι κάτω από το βίντεο αναγράφεται πως δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ σε δίσκο. Η σύνθεση είναι του Χρήστου Μουραμπά όπως διαβάζουμε στα γράμματα (ενός μεγάλου αγνώστου της ελληνικής sixties μούζικας, για τον οποίον κάποια στιγμή θα γράψω κάτι), με την ερμηνεία της Κυριαζοπούλου ν’ ακούγεται στ’ αυτιά μου σχεδόν μοναδική. Ιδίως στα σημεία τού scat, βγάζει τέτοια δύναμη, που κοντράρει με άνεση το φανταχτερό σόλο στο σαξόφωνο.
Αλλά και το δεύτερο τραγούδι (του Μουραμπά) έχει ένα ενδιαφέρον από μουσικής πλευράς, κάτι το οποίο αντιλήφθηκαν κι οι σύγχρονοι εγχώριοι γκαραζέρηδες Gold Spiders (Μιχάλης & Βασίλης Νέζης συν κάποιοι ακόμη), εγγράφοντάς το στο ρεπερτόριό τους. Το ακούμε από ένα δικό τους live στο Athens A Go-Go…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές προσπαθούν να διατηρούν αυτή την ιστοσελίδα καθαρή από μεμπτό περιεχόμενο επεμβαίνοντας και ενίοτε διαγράφοντάς το. Γι' αυτό αποδέχεστε πως ό,τι αναρτάται εκφράζει μόνο τον δημιουργό του άρθρου και όχι την άποψη των διαχειριστών και δεν φέρουν καμία ευθύνη γι' αυτά. Εάν τα links του άρθρου αντιστοιχούν σε CD μουσικής/DVD ταινιών/ προγράμματα, αυτά προσφέρονται αποκλειστικά για την ενημέρωσή σας. Αφού τα δοκιμάσετε πρέπει άμεσα να προβείτε στην διαγραφή τους και στην αγορά των πρωτοτύπων.