18/3/12


Εκτελέστηκαν οι τρομοκράτες για την επίθεση στο Μετρό της Λευκορωσίας

http://nstatic.dolcdn.gr/taneawebstatic/1079BBDB6377C277EF427DDA12E701DC.jpg

Οι αρχές της Λευκορωσίας εκτέλεσαν χθες δύο άνδρες οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο μετρό το 2011, εν μέσω διαμαρτυριών από ευρωπαϊκές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκκλήσεων να υπάρξει επανεκδίκαση της υπόθεσης....Οι εκτελέσεις είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσουν περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της οποίας εγκατέλειψαν το Μινσκ αυτό τον μήνα μετά από μια σειρά διπλωματικών αντεγκλήσεων εξαιτίας των νέων κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ.

Η Λευκορωσία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία συνεχίζει να επιβάλλεται η θανατική ποινή. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καλέσει την κυβέρνησή της να μην προχωρήσει στην θανάτωση των δύο καταδικασθέντων 25χρονων εργατών σε εργοστάσιο, του Βλάντισλαβ Κόβαλεφ και του Ντμίτρι Κονόβαλοφ.

Οι Κονόβαλοφ και Κόβαλεφ είχαν καταδικαστεί τον περασμένο Νοέμβριο για την επίθεση στο σταθμό «Οκτώβριος» του μετρό στο κέντρο του Μινσκ σε ώρα μεγάλης κίνησης, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 200 άλλων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι αρνήθηκε να απονείμει χάρη στους δύο καταδικασθέντες, επικαλούμενος τη βαρύτητα του εγκλήματος για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι.

Ο Λουκασένκο, τον οποίο η αντιπολίτευση και η ΕΕ χαρακτηρίζουν αυταρχικό ηγέτη, βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 κι έχει κρατήσει τη Λευκορωσία εκτός του κύριου ρεύματος στην Ευρώπη.

Οι σχέσεις της Λευκορωσίας με την ΕΕ έφθασαν σε ένα νέο ναδίρ μετά την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων έπειτα από την επανεκλογή του Λουκασένκο τον Δεκέμβριο του 2010.

Χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η εκτέλεση του προκάλεσε «φρίκη». «Η θανατική ποινή είναι αμετάκλητη, απάνθρωπη και ατιμωτική», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές προσπαθούν να διατηρούν αυτή την ιστοσελίδα καθαρή από μεμπτό περιεχόμενο επεμβαίνοντας και ενίοτε διαγράφοντάς το. Γι' αυτό αποδέχεστε πως ό,τι αναρτάται εκφράζει μόνο τον δημιουργό του άρθρου και όχι την άποψη των διαχειριστών και δεν φέρουν καμία ευθύνη γι' αυτά. Εάν τα links του άρθρου αντιστοιχούν σε CD μουσικής/DVD ταινιών/ προγράμματα, αυτά προσφέρονται αποκλειστικά για την ενημέρωσή σας. Αφού τα δοκιμάσετε πρέπει άμεσα να προβείτε στην διαγραφή τους και στην αγορά των πρωτοτύπων.